Μενού Κλείσιμο

Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λεφαντζής, συνεργάτης της κ. Αικατερίνης Περιστέρη, αποκαλύπτει την συμμετρία μεταξύ της πόλης της Αλεξάνδρειας (την εποχή της ίδρυσής της) και του τύμβου της Αμφίπολης. Ταυτόχρονα τοποθετεί τον Λεόντα της Αμφίπολης στην κορυφή του τύμβου, καθώς το συνολικό ύψος του (15,84 μέτρα) φαίνεται να είναι σε πλήρη αρμονία με την διάμετρο του Τύμβου (158,40 μέτρα). Επι προσθέτως, δηλώνει χαρακτηριστικά πως «αυτό το εργό υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρία. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π=3,14, αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν ως τότε σε χρήση».

Όπως και με τον Λέοντα, έτσι και με την πόλη της Αλεξάνδρειας, η συσχέτιση τους είναι εκπληκτική, καθώς η διάμετρος των τειχών της πόλης που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, είναι 15.840 μέτρα. Κάτι που γνώριζε, όπως φαίνεται, ο αρχιτέκτονας του Τύμβου της Αμφίπολης, ο οποίος θέλησε να κατασκευάσει μια μικρογραφία της αγαπημένης πόλης του Μακεδόνα βασιλιά σε κλίμακα 1/100.

Οι πιθανότητες που έδιναν οι αρχαιολόγοι, ο αρχιτέκτονας του Τύμβου του λόφου Καστά και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου να είναι το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή ο Δεινοκράτης, με την παραπάνω συσχέτιση αυξήθηκαν. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιθανότητες ο εντολοδόχος του μνημείου να είναι ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα όρια της Αλεξάνδρειας τα σχεδίασε ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, που φιλοδοξούσε να φτιάξει μία πόλη με επιβλητικά ανάκτορα, πολυτελή κτίρια, ναούς και πολύ πράσινο. Ο Έλληνας στρατηλάτης επέλεξε το παραλληλόγραμμο σχήμα της μακεδονικής χλαμύδας, με όρια τη λίμνη Μαρεώτιδα στον νότο και τον Κανωπικό Βραχίονα. Ο αρχιτέκτονας Δεινοκράτης ο Ρόδιος ήταν αυτός που ανέλαβε την πολεοδόμηση και την ανέγερση των βασιλικών κτιριών, κατασκευάζοντας μια πόλη-πρότυπο για την εποχή εκείνη.

ΠΗΓΕΣ:

Παραπολιτικά. Αποστολή στην Αμφίπολη: Σταύρος Παπαντωνίου, Ανθή Βούλγαρη.

https://ellinondiktyo.blogspot.com/2014/09/blog-post_22.html