Μενού Κλείσιμο

Το ανάκτορο του Φιλίππου είναι ένα κτίριο χωρίς προηγούμενο. Μετά από εκατοντάδες χρόνια για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα μεγάλο περιστύλιο με μια πολύ εντυπωσιακή πρόσοψη. Είναι ένας χώρος που συγκεντρώνει τις λειτουργίες της δημοκρατικής πόλης, δηλαδή τη λειτουργία της αγοράς στο περιστύλιο, τις λειτουργίες του Πρυτανείου, την σίτιση των αρχόντων που πραγματοποιούνταν στο ανατολικό τμήμα του μνημείου. Επίσης διαθέτει ανδρώνες μεγάλους, δηλαδή χώρους συμποσίων, όπου διαδραματίζεται ο λεγόμενος βασιλικός πότος. Ο βασιλικός πότος είναι τα συμπόσια στα οποία συμμετέχουν όχι μόνο οι Μακεδόνες, αλλά και οι προσκεκλημένοι του βασιλιά από όλη την Ελλάδα και αναπτύσσεται η ιδεολογία και η πολιτική. Εδώ ανακυρήχθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος.

Όλο το κτίριο έχει χτιστεί με το λόγο της χρυσής τομής που είναι ο χρυσός μέσος, ο οποίος ενσωματώνει την αντίληψη για την ψυχή του κόσμου. Η χρυσή τομή αποτελεί γεωμετρικό κατασκεύασμα κατά τον Πλάτωνα και ουσιαστικά η χρήση του στο μνημείο αποδεικνύει τη στενή σχέση που έχει ο Φίλιππος με τους φιλοσόφους της εποχής του. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι έρχεται ο Αριστοτέλης για να γίνει δάσκαλος του Αλέξανδρου.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο της αναστήλωσης του μνημείου, θα έχει στηθεί ο πρώτος όροφος, περιμετρικά οι κολώνες θα σηκωθούν και θα βγούν και κάποιες άλλες κολώνες πάνω από τον πρώτο όροφο. Θα υψωθεί δηλαδή γύρω στα 8 μέτρα.

Έτσι θα είναι το ανάκτορο των Αιγών μόλις αναστηλωθεί.

ΠΗΓΕΣ:

Αγγελική Κοτταρίδη, Υπεύθυνη του έργου της αναστήλωσης του μνημείου, Απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική, προϊστορική και μεσαιωνική αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, την αρχαία και μεσαιωνική φιλολογία, την εθνολογία και τη θεατρολογία, διδάκτωρ της κλασικής αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.