Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγονται από το Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στην πόλη του Αιγαίου της Αλικαρνασσού, έχουν βρεθεί τάφοι από την μυκηναϊκή εποχή. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τα κομμάτια που βρέθηκαν στους τάφους είναι πολύ σημαντικά για τον επιστημονικό κόσμο. Ανάμεσα στα κομμάτια που τα περισσότερα είναι πήλινα βρέθηκαν, φιάλες για νερό, κύπελλα με τρεις λαβές, ένας αμφορέας, ένα ξυράφι, οστά ζώων και πολλά στοιχεία από γυαλί και χάντρες διαφόρων μεγεθών.
Εξετάσεις στα εκθέματα δείχνουν ότι ανάγονται περίπου 3.500 χρόνια πριν και ότι η ημερομηνία των τάφων πάει πίσω στην Υπομυκηναϊκή / Υπομινωική περίοδος 1100-1050/1025 π.Χ. εποχή έως το 1600 π.Χ.. Μέ τους Τούρκους αρχαιολόγους εξάλλου ποτέ δεν ξέρεις. Την είδηση μεταδίδει τουρκικό πρακτορείο και επίσης αναφέρει…« Οι δύο τάφοι είναι σημαντικοί για να κατανοήσουμε τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές σχέσεις μεταξύ των αρχαίων ανθρώπων της Ανατολίας,»…ούτε κουβέντα για ελληνικά ευρήματα.
Καταλαβαίνεται λοιπόν για τι είδους αρχαιολόγους μιλάμε. Μέχρι να δημοσιεύσει κάποιος Δυτικός (Σχετικό είναι και αυτό)…όλα τα άλλα είναι απλές αναφορές. Το σίγουρο είναι ότι η Αλικαρνασσός υπήρξε σταθμός πολύ πριν τους Μυκηναίους , από τους Μινωϊτες. Έτσι αδιάλειπτα επί χιλιάδες χρόνια δείχνει το Ελληνικό παρελθόν της περιοχής.
Πάντως η ταφή δείχνει ότι ο χώρος κατοικείτο επί μακρόν από τους Έλληνες την Μυκηναϊκή εποχή γιατί ταφικά σύνολα οι Μυκηναΐοι δεν έκανα σε μέρη όπου περνούσαν πρόσκαιρα.