Οι Σπαρτιάτες, ως γνωστόν, χαρακτηρίζοταν από αυτοπειθαρχία και λιτότητα κι αυτό αντικατοπτρίζονταν φυσικά και στην διατροφή τους. Δεν άφηναν τον ευατό τους να βρίσκεται κοντά σε απολαυστικές και πλούσιες τροφές και πίστευαν ότι η λαιμαργία έπρεπε να ελέγχεται – άλλωστε η παχυσαρκία ήταν κάτι κατακριτέο. Ήταν σχεδιασμένη για να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και δύναμη, χωρίς όμως να επιβαρύνει το στομάχι και την πέψη. Οι κύριες τροφές τους περιείχαν στοιχεία, τα οποία συνέβαλλαν άμεσα στην προστασία της υγείας τους και τους ατσάλωναν απέναντι στις ασθένειες.
ΚΡΙΘΑΡΙ
Το κριθάρι βρίσκοταν άφθονο στην περιοχή και αποτελούσε τη βάση της διατροφής των αρχαίων Σπαρτιατών. Σε αντίθεση με το σιτάρι, το κριθάρι περιέχει και τις δύο μορφές φυτικών ινών (διαλυτές και αδιάλυτες). Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται σε νερό και δημιουργούν κάτι σαν ζελέ, το οποίο βοηθά στην ελάττωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του σάκχαρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες αυξάνουν την κίνηση στο γαστρεντερικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα που είναι δυσκοίλια.
Το κριθάρι είναι επίσης καλή πηγή τοκοτριενολών, ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και την ικανότητα να ελαττώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) περιορίζοντας τη δραστηριότητα ενός ένζυμου στο συκώτι, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης.
ΤΥΡΙ
Το τυρί, ως άριστη πηγή πρωτεϊνης και ασβεστίου, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική τροφή στην αρχαία Ελλάδα. Είναι πλούσια πηγή του CLA (Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ), το οποίο φαίνεται να έχει αντικαρκίνη δράση και ταυτόχρονα μειώνει το σωματικό λίπος αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα.
Το τυρί ενισχύει την παραγωγή σαλιού, το οποίο με τη σειρά του ελαττώνει την παραγωγή οξέων που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια και βοηθά στο ξέπλυμα του στόματος από σάκχαρα. Επιπλέον το ασβέστιο και ο φώσφορος που περιέχει, είναι στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της αδαμαντίνης των δοντιών.
ΣΥΚΑ
Τα σύκα είναι άριστη πηγή και των δύο φυτικών ινών, όπως και το κριθάρι και ταυτόχρονα περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι πηγή των ιδιαιτέρως ευεργετικών ω-3 λιπαρών οξέων και των φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες μειώνουν την χοληστερόλη στον οργανισμό. Επίσης, είναι καλή πηγή πρωτεϊνης, σιδήρου και ασβεστίου.
ΜΕΛΑΣ ΖΩΜΟΣ
Ήταν ένα είδος σούπας, για την παρασκευή της οποίας αρχικά έβραζαν χοιρινό κρέας μαζί με αίμα και αλάτι και το συνόδευαν με κριθαρένιο ψωμί. Το χοιρινό είναι άριστη πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας και από τις καλύτερες πηγές βιταμινών Β, οι οποίες παίζουν ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες. Επιπλέον, μία μερίδα των 100 γραμμαρίων καλύπτει το 30% των αναγκών σε ψευδάργυρο, μέταλλο το οποίο ενεργοποιεί πάνω από 100 ένζυμα στον οργανισμό και είναι απαραίτητο για την παραγωγή DNA. Το αίμαι είναι πηγή θερμίδων, πρωτεϊνης και σιδήρου. Συνδυασμένο με ψωμί αποτελούσε ένα πλήρες δυναμωτικό γεύμα.
ΚΡΑΣΙ
Το κρασί είχε περίοπτη θέση στη διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών. Το μεθύσι όμως ήταν κατακριτέο, έτσι το έπιναν πάντα αναμεμειγμένο με νερό. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση με μέτρο οποιουδόποτε ποτού βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων, κυρίως όμως το κρασί και ειδικά το κόκκινο έχει πάνω από 200 αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές έχουν ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου, ειδικά του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.
ΠΗΓΕΣ: