Μενού Κλείσιμο

Γεννήθηκε το 540 π.Χ. Ήταν γιός του Αλεξανδρίδα. Είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Στο θρόνο ανέβηκε το 488 π.Χ. μετά τον ετεροθαλή αδελφό του, τον οποίο ο πατέρας του είχε αποκτήσει από τη δεύτερη σύζυγό του, τον Κλεομένη Α΄. Ο Λεωνίδας, καθότι τριτότοκος γιος, δεν περίμενε ότι θα γινόταν βασιλιάς. Όμως ο Κλεομένης εξορίστηκε και τελικά πέθανε σε μια φυλακή της Σπάρτης και ο Δωριεύς είχε πεθάνει στη Σικελία οδηγώντας μια ομάδα μισθοφόρων. Παντρεύτηκε την Γοργώ κόρη του αδελφού του Κλεομένη και απέκτησε έναν γιό τον Πλείσταρχο, γεγονός που τον καθιστούσε ισότιμο με τους τριακόσιους, οι οποίοι επιλέχθηκαν να τον συνοδέψουν στις Θερμοπύλες εν μέρει επειδή είχαν όλοι τους γιο. Ο Λεωνίδας με αυτό τον τρόπο επέλεξε πως όποιοι μαχητές θα πήγαιναν να πολεμήσουν έπρεπε να είχαν τουλάχιστον ένα γιο, ώστε να διατηρηθεί η γενιά τους.

Από τους δυο βασιλιάδες της Σπάρτης θέλησε να πάει ο Λεωνίδας, υπακούοντας και σε ένα χρησμό του μαντείου των Δελφών που έλεγε: “Ή πόλη της Σπάρτης θα σβηστεί από το χάρτη ή θα θρηνήσει τον βασιλιά της”. Με την εισβόλη του Ξέρξη στην Ελλάδα κατέλαβε τα στενά των Θερμοπυλών μαζί με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς με σκοπό να δώσει χρόνο στον υπόλοιπο ελληνικό στρατό να οργανωθεί. Στην απαίτηση του Ξέρξη να παραδώσει τα όπλα απάντησε “Μολών λαβέ”. Αν και ο Λεωνίδας ήξερε το αποτέλεσμα της μάχης παρέμεινε με τους άνδρες του και μετά από τριήμερο αγώνα και την προδοσία του Εφιάλτη έπεσε μαχόμενος το 480 π.Χ.

Οι ‘Ελληνες έστησαν μνημείο στο σημείο των πεσώντων αναγνωρίζοντας την θυσία τους με χαραγμένο επίγραμμα του Σιμωνίδη. “Ω ξείν αγγέλειν Λακεδαιμονίους ότι τήδε κείμεθα,τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”- “Ω ξενε, ανήγγειλε στους Λακεδαιμόνιους, ότι βρισκόμαστε θαμμένοι εδώ, πιστοί στους νόμους τους”. Προς τιμή του Λεωνίδα στην ελληνιστική περίοδο οι Σπαρτιάτες ανήγειραν ένα ναό, το Λεωνιδαίο, και τελούσαν μια ετήσια γιορτή, τα ΛεωνίδαιαΟ βασιλιάς Λεωνίδας έπεσε μαχόμενος κατά των Περσών στο σημείο των Θερμοπυλών και έγινε σύμβολο πατριωτικής αυτοθυσίας.

ΠΗΓΕΣ: